Svenska gaybloggar

Finns det svenska gaybloggar? Hur hittar man dem? Vad skriver de om?

Ja, det finns svenska gaybloggar – med gaybloggar menar vi sådana bloggar som är skrivna av eller riktar sig till HBTQ-personer – och de finns överallt. Visst kan det vara svårt att hitta dem om man inte har koll på exakt webbadress. Gör man en sökning på Google, så listas mest sidor och inlägg som är flera år gamla och verkar inte ha uppdaterats sedan slutet av tvåtusentalet.

Att det kan kännas svårt att hitta gaybloggar vid en sökning kan bero på att de flesta inte marknadsför sin blogg med sin sexualitet, utan de låter innehållet vara styrande och tala för sig själv.

Precis som vilken annan bloggare som helst, så bloggar HBTQ-personer om olika saker. I vissa bloggar har man en bredd på sina ämnen och sidan innehåller inlägg om vardagen, intressen, djupa tankar, föräldraskap, arbetsliv och särskilda händelser. Andra bloggar är nischade och handlar till större delen om ett specifikt ämne – som böcker, mode och skönhet eller gaming.

Bloggare vars sexualitet hamnar inom HBTQ, och som väljer att vara öppna med densamma, brukar dock vara noga med att tydligt framföra det på sin blogg. Ofta står det också med en förklaring till varför de väljer att göra just detta. Många gånger handlar det om solidaritet – de har själva erfarit utanförskap och trakasserier i ett heteronormativt samhälle och de vill nu vara ett stöd för de som undrar, upptäcker eller oroar sig.

Ett sätt att hitta bra bloggar som är aktiva och aktuella, är att göra en sökning direkt på exempelvis Bloggportalen. HBTQ-kategorin där är fullproppad med intressanta bloggar.

Annars brukar QX (visserligen utan tydlig bloggsektion, men med många bra artiklar av varierande karaktär) och RFSL vara lite av “go-to”-ställen när det kommer till information om HBTQ-relaterade ämnen.

Så, bara för att en blogg inte har ordet “gay” i titeln, betyder det inte att det inte är en gayblogg.