Morgonsurf med Regnbågsankan

När man med halvöppna ögon och kaffekoppen i handen sitter och slösurfar på morgonen, händer det att man hittar små guldgruvor till bloggar och webbsidor. De dyker upp från ingenstans när man minst anar det och kräver plötsligt att hela morgonens uppmärksamhet omedelbart riktas mot dem. Om det inte är intressanta artiklar om spelindustrin och nya onlinecasinon som kontinuerligt släpps, så är det gaybloggar.

Det var precis så det gick till när Regnbågsankan uppenbarade sig med sin blogg.

Regnbågsankan – som är en svenskspråkig förening i Finland, vars syfte är att motarbeta diskriminering på grund av sexuell läggning och att främja jämlikhet – har en utomordentligt informativ och innehållsrik blogg/webbsida.

Föreningen har funnits sedan 2004 och började som en klubb för att stödja och hjälpa människor med frågor kring sexuell identitet. Numera är verksamheten mycket större, och till uppgifterna hör bland annat att sprida information, utbilda, ordna workshops och liknande.

Varje år arrangerar Regnbågsankan en festival som är döpt till Regnbågshelgen.

På bloggen finns allehanda nyttig information och fakta om sexuella läggningar, könsidentitet och alla olika begrepp som man behöver hålla reda på. Där finns också en omfattande artikel om homo- och transfobi och på vilka sätt det kan yttra sig.

Vidare så innehåller deras fakta-sektion en lista med bild och förklaring på alla prideflaggor – något som saknas på till exempel RFSL:s sida. Det finns en sida som sammanställer aktiviteter för ungdomar och det finns tydliga kontaktmöjligheter för den som behöver ha hjälp.

Regnbågsankans blogg består av inlägg om det arbete som föreningen gör. Det skrivs om de olika festivalerna har arrangerats och på vilka olika sätt som föreningen aktivt försöker skapa förändring i landet. En del av inläggen belyser också hur illa situationen kan vara för HBTQ-personer runt om i världen.

Det är en mycket inspirerande sida att besöka, med sina välskrivna, informativa artiklar och användbara nyttigheter. Så ta en kaffekopp, sätt dig bekvämt och spendera en morgon med att läsa där.