Kvinnliga gaybloggares kraft

Om man tar sig tid till en noggrann upptäckarvända i bloggsfären, så har man chansen att snubbla över en del riktigt kompetenta och intresseväckande kvinnliga gaybloggare.

En av de mest intressanta och fängslande av dem är författaren och föreläsaren Sara Lövestam, vars bloggkarriär började med “Brudens blogg om brudar” – en blogg som senare gavs ut i bokform med namnet “Brudens hemliga”.

Utöver den långa raden av romaner och grammatikböcker som Sara har skrivit, så finns hennes texter i otaliga blogginlägg. Genom åren har Sara bloggat och gästbloggat på olika ställen. Hennes texter brukar handla om språk och författarskap, om att vara sfi-lärare och om HBTQ-relaterade ämnen – ibland en blandning av allt.

Det humoristiska och öppenhjärtiga sätt som Sara skriver på, gör det väldigt svårt att sluta läsa hennes texter.

Ett inlägg om hur det var att komma ut som homosexuell till en grupp sfi-elever, leder lätt till ett annat inlägg om hur vänlig (men bestämd) öppenhet har hjälpt personer att få en bättre förståelse för HBTQ-personer (och som sedan utan vidare har kunnat ändra sin tidigare uppfattning). Det i sin tur leder lätt till ytterligare ett inlägg, tills det plötsligt har gått två timmar och inläggen i “Det öppna klassrummet” är så slut, att det är dags att röra sig till en helt annan Sara-blogg.

Ett besök i Sara Lövestams blogg är ett måste – annars missar man så mycket. Det finns kraft där. En atmosfär som uppmuntrar. En styrka och ett språkbruk som alla kan se upp till. Bloggen hennes är underhållande och tänkvärd, samtidigt som man alltid läser med ett leende på läpparna – även när ämnet i sig lutar åt det allvarliga hållet.

Den ärlighet som Sara beskriver sina erfarenheter med är beundransvärd och det är svårt att låta bli att tänka – hur många frågande ungdomar har inte hennes berättelser hjälpt?